BLOEMEN NEDERLAND

Alles over bloemen

Witte roos

In de categorie: Rozen

Hoewel de rode roos altijd erg bekend is, is de witte roos ook een welbekende roos. De witte roos draagt onschuld, nederigheid en puurheid uit en wordt daarom vaak gebruikt bij huwelijken (evenals de meestal witte jurk en dergelijke).

Geschiedenis witte roos

Vroegere culturen gebruikten de witte roos als een symbool voor ware liefde, maar de witte roos werd hierin voorbij gegaan door de rode roos. Overigens bleef de witte roos symbool staan voor nederigheid, onschuld en puurheid. Al eeuwenlang staat de kleur wit symbool voor deze zaken en het is dus ook logisch dat de kleur van deze roos dit ook oproept.

Betekenis witte roos

De witte roos heeft niet één vaste betekenis, de betekenis van de witte roos is namelijk afhankelijk van de situatie en van de persoon aan wie de witte roos gegeven wordt. Witte rozen kunnen een nieuw begin impliceren of juist een afscheid van een dierbare. Maar daarnaast kunnen ze ook gevoelens overbrengen van liefde en vriendschap, maar ook van respect en hoop.

De witte roos wordt traditioneel vaak bij bruiloften gebruikt, als decoratie en ook vaak in het bruidsboeket. Wanneer we de witte roos in deze context bekijken, draagt de witte roos eenheid uit en de puurheid van het verbond wat twee mensen met elkaar aangaan in liefde. Het staat symbool voor echte, ware liefde en de witte roos versterkt daarmee de sfeer van de bruiloft.  

Hoewel u het misschien niet zal denken, wordt de witte roos ook bij begrafenissen gebruikt. Dit komt omdat de witte roos eveneens symbool staat voor eerbied en herinnering. De witte roos kan dus in deze context gebruikt worden om het niet vergeten van de overleden persoon uit te dragen en het houden van en het respecteren van degene.