BLOEMEN NEDERLAND

Alles over bloemen

Gele rozen

In de categorie: Rozen

Een aparte kleur gele rozen, een kleur die u minder ziet dan de welbekende rode roos en witte roos, maar zeker niet minder mooi. Deze gele rozen hebben een mooie, zonnige kleur, een kleur die blijheid oproept en opgewekt maakt.

Geschiedenis gele rozen

De geschiedenis van de gele rozen is beduidend korter dan de geschiedenis van andere kleuren rozen. De gele rozen begonnen rond de 18e eeuw te groeien in delen van het Midden-Oosten. Maar toen de gele rozen eenmaal intrede hadden gemaakt, werden ook deze rozen bijzonder populair. Daarbij zijn de gele rozen als het ware de voorouders van de oranje rozen.

Betekenis gele rozen

De betekenis van de gele rozen is door de tijden heen vaak veranderd en hangt vooral samen met gewoonten binnen een land. Gele rozen symboliseren de zon, vanwege de gele kleur. Deze gele kleur staat in veel Oosterse landen voor plezier en wijsheid en ook voor kracht. Allemaal positieve betekenissen dus. Het was dus ook niet vreemd dat ook de gele rozen deze positieve symbolen meekregen.

Echter was dit niet het geval in de Westerse wereld. In de Westerse wereld was de betekenis van de gele roos zelfs een lange tijd negatief. Gele rozen stonden een tijd symbool voor jaloezie en liefde die vergaat. Niet echt om vrolijk van te worden. Maar naarmate de tijd voorbij ging, kwam de betekenis dichter bij de betekenis van de Oosterse wereld te liggen. De gele roos staat nu daarom symbool voor vriendschap, warme gevoelens, opbeuring, blijheid en plezier.

Gele rozen kunnen als blijk van waardering gegeven worden of als teken van vriendschap. Gele rozen kunnen gegeven worden wanneer u uw liefde wilt laten blijken voor iemand, zonder romantische bijbedoelingen. Het is dus goed bruikbaar binnen vriendschappen of familiebanden. Ook kunnen gele rozen gegeven worden, wanneer het gebruikt wordt om iemand op te vrolijken: een zonnige dag.