BLOEMEN NEDERLAND

Alles over bloemen

Narcissen: oorsprong en betekenis

In de categorie: Overige

Wij kennen vooral de gele narcis goed, maar wist u dat er ook andere kleuren narcissen bestaan? Rode, witte, roze, oranje. Ze bestaan allemaal en ze zijn natuurlijk allemaal prachtig! De betekenis ook? 

Oorsprong narcissen

De naam van deze bloem is afkomstig uit de Griekse mythologie: Narcissus. Dit was een jongeman die niets om liefde gaf, tot hij op een dag verliefd werd. Verliefd op zijn eigen spiegelbeeld. Hij werd verliefd op zichzelf toen hij zijn eigen spiegelbeeld in het water zag. Maar steeds wanneer hij probeerde om de verschijning in het water te kussen, verdween het. Hierdoor werd hij verdrietig, waardoor hij langzamerhand wegkwijnde van verdriet. Hij stierf en er bleef niks anders over van hem dan een bloem: narcis.

Natuurlijk komt hier ook het woord narcisme vandaan. Een narcist is iemand die zichzelf geweldig vindt en die als het ware verliefd is op zichzelf, zoals Narcissus, zo geweldig vindt degene zichzelf.

Betekenis narcissen

Hoewel de oorsprong van de naam van de narcis niet positief is, dragen narcissen wel een positieve betekenis met zich mee. De narcis wordt geassocieerd met de lente, omdat ze dan bloeien. Ze komen op langs wegen, in parken en op grasvelden. Narcissen symboliseren daarom een nieuw begin.